13 Sayısı Neden Uğursuzdur

Türkiye başta olmak üzere pek çok ülkede 13 sayısının uğursuz olduğuna inanılır. Hatta bazı ülkelerde evlerin kapı numarasına 13 sayısı verilmiyor. 13 sayısı neden uğursuz konusunda ise pek çok efsane söz konusu. Hz. İsa’nın çarmıha gerilmeden önceki son yemeğine 13 kişinin katılması bu efsaneler arasında. Geçmişten bu güne 13 sayısı kötü ve lanetli .

13 Sayısı Gerçekten Uğursuz Mu?

İbranilerin inanışına göre 13 sayısının uğursuz olmasının sebebi, İbrani alfabesinin 13’üncü harfinin mavet yani ölüm sözcüğünün ilk harfi olması.  Hammurabi kanunları listesine bakıldığında ise 13 sayısı  yer almıyor. Bazı otellerde de otel müşterileri 13 numaralı odada kalmayı reddetmekte.

İskandinav inanışına göre ise; Balder sevilen bir tanrıdır. Kötülük tanrısı olarak bilinen Loki, verilen bir yemek davetine 13. kişi olarak katılım gösterir.  Yemek esnasında çıkan tartışmada ise sevilen tanrı Balderi öldürür. 13 sayısının uğursuzluğu İskandinavya inanışından türediği ve Hristiyan papazlar tarafından da çeşitli topluluklara yayıldığı söylentiler arasındadır.

Bunun bir başka örneği; Fransa Kralı papa ile iş birliği yapar. Yapılan iş birliği neticesinde ise 13 Nisan 1307 tarihinde pek çok şövalye operasyon yapılarak öldürülmüştür. 13 sayısı neden uğursuz sorularına cevap niteliğindedir.

Ancak bunun aksine, 13 sayısının uğuruna inanan toplumlarda var. Germen ve Meksika’da 13 sayısı kutsal, şans getiren bir sayı olarak görülüyor.  Müslümanlar için ise bazı önemli tarihlere ait rakamların toplamı 13 sayısına tekamül ediyor.  Hz. Muhammed’in doğduğu yıl olan 571 tarihinin toplamının 13 sayısına denk gelmesi bunun en güzel örneklerinden biri.

İslam Dinine Göre Uğursuz Sayı Var Mı?

13 sayısı neden uğursuz konusunda İslam bilginlerinin açıklamaları oldukça net.  13 sayısı, merdiven altından geçmek, iki bayram arası düğün yapmak, köpek uluması gibi karşılığı olmayan hurafeler arasında yer alıyor. İnsanların başlarına kötü bir olay geldiğinde en son baykuş penceremdeydi şeklinde inanışlarından dolayı ortaya çıktığı söyleniyor. Bu olaylar ancak denk gelebilir.  Dolayısıyla sayılara uğursuzluk atfetmek doğru bir inanış şekli değil. Yine de bu gibi batıl inanışlar birçok kişi tarafından kabul ediyor.

 

İlgili Makaleler

Close